Швейцарія розвиває інноваційну переробку макулатури

У Берні запущена найбільша в країні лінія з сортування і переробки макулатури. Вчора її вперше представили широкій громадськості на території технопарку компанії «Barec-Gruppe» на півночі міста. Лінія називається «Recycling-City» і вона зможе переробляти і сортувати до 70 тис. тонн макулатури в рік, включаючи різного виду картон, частка якого в загальному обсязі вторинного паперової сировини доходить в Швейцарії до приблизно 30%.
Клієнтами нової виробничої лінії стануть фабрики з виробництва газетного паперу. Як заявив Урс Шенкер (Urs Schenker), глава компанії «Alpabern AG», дочірнього підприємства холдингу «Barec-Gruppe», підприємство стане найбільшою і ефективної лінією такого роду в Швейцарії. Але і це ще не все.
Особливістю об’єднання «Recycling-CityВнешняя посилання» стане побудований компанією «Datarec AG», ще одним учасником холдингу «Barec-Gruppe», спеціалізований інноваційний цех по екологічному знищенню і утилізації сучасних цифрових носіїв інформації з секретними даними.

Такого роду послуги можуть бути широко затребуваними з боку банків, страхових компаній, а також збройних сил. Цех буде розміщений в спеціальному ізольованому від зовнішнього світу приміщенні з бетону і оснащений найсучаснішими системами спостереження і безпеки.
Глобально затребувана сировина
У створення «Recycling-City» компанія «Barec-Gruppe» інвестувала кілька мільйонів франків, при цьому виникає питання – а навіщо? Невже в наш цифровий вік бізнес зі старою папером все ще здатний приносити прибутку? «Ще й які!», – зауважує Беат Кнойбюлер (Beat Kneubühler), виконавчий директор «Verein Recycling Papier und Karton», міжгалузевого союзу компаній, що займаються переробкою паперу і картону.
За його словами, макулатура в останні роки перетворилася зі сміття в дорогоцінний і глобально затребуваний вид сировини. Китай, наприклад, не випадково в масовому порядку закуповує в західних країнах макулатуру з тим, щоб виробляти з неї сучасну упаковку. Що стосується конкретно Швейцарії, то Конфедерація макулатуру в Китай не продає.

«Ми дуже далекі від морських портів, орієнтованих на експорт, для нас такий бізнес не був би рентабельним», – каже Ульріх Еггер (Ulrich Egger), безпосередній керівник проекту створення «Recycling-City». Але при цьому Швейцарія могла б поставляти сировину на фабрики, які розташовані поблизу таких портів. І саме цим і буде займатися нова виробнича лінія в Берні.
Наслідки цифрової революції
Те, що раніше ми споживали на папері (газети, книги, журнали) в даний час у все більшій мірі йде в інтернет, а тому в середньостроковій перспективі обсяги споживання традиційного паперу повинні були б, по ідеї, скорочуватися. Однак на ділі ситуація виглядає зовсім інакше.
Дійсно, інтернет-торгівля процвітає, але ж замовлені клієнтами товари необхідно упакувати і доставити. А для виробництва упаковки потрібні знову ж папір і картон. Про це ж говорять і останні дані, надані підприємствами швейцарської паперової промисловості: попит на упаковку зростає, а значить, буде рости попит на макулатуру в якості сировини.

У сусідній Німеччині спостерігається схожа тенденція, там обсяги виробництва паперової та картонної упаковки в останні роки переживають неухильне зростання. У Швейцарії збір і утилізація макулатури також переживають стадію зростання. Беат Кнойбюлер каже, що в рік Конфедерація виробляє приблизно 1,3 млн тонн макулатури, причому близько половини цього обсягу припадає на приватні домогосподарства. В середньому кожен житель Швейцарії виробляє в рік 160 кг старого паперу і картону.