Коротко про те, чому важливо стерилізувати тварин

Крім того, стерилізація – це можливість зберегти життя та здоров’я чотирилапих друзів!

  • Чи є різниця між стерилізацією і кастрацією

Зазвичай усі думають, що стерилізують самок, а каструють кобелів. Однак це не зовсім правильно.

Стерилізація і кастрація – це різні процедури. Під час кастрації видаляють тільки статеві залози, а при стерилізації позбуваються репродуктивних органів: у самок – це матка і яєчники. Справді, самок зараз найчастіше стерилізують, а до самців можуть застосовувати обидві процедури.

  • Коли можна стерилізувати собаку

Однозначних рекомендацій щодо віку для стерилізації немає. Більшість ветеринарів радять стерилізувати тварин до першої тічки. Собак маленького і середнього розміру, а також кішок можна стерилізувати орієнтовно у віці від 6 місяців. Собак розміром понад 20 кілограмів радять стерилізувати пізніше – у віці від 9 до 15 місяців, щоб дати тварині вирости.

  • Перед стерилізацію треба, щоб собака або кішка народила один раз

Це міф, який не має нічого спільного з науковими дослідженнями й медичною практикою.

Якщо ж ви змушуєте свою собаку чи кішку народити, знайте – не всі малюки знайдуть хороший дім, деякі з них можуть поповнити лави бездомних тварин. І ваша вигадана доброта до своєї тварини може обернутися катастрофічними наслідками для майбутніх цуценят або кошенят.

Окрім того, ви змусите організм своєї тварини переживати значний стрес, пов’язаний з виношуванням та народженням малюків. Тому краще стерилізуйте собаку або кішку і будьте впевнені у якості її життя.

  • Які захворювання можуть бути, якщо не стерилізувати

З віком у нестерилізованих самок частіше розвивається рак молочної залози, піометра (небезпечна інфекція матки). Звісно, стерилізація не захищає від хвороб на 100%, але значно знижує ризик їх розвитку.

  • Чи треба стерилізувати, якщо тварина живе у квартирі

Так, навіть якщо ви дуже любите свою собаку або кота і не випускаєте гуляти без нагляду, стерилізація все одно піде їй на користь. Операція знижує ризик деяких захворювань. Стерилізовані тварини зазвичай живуть довше.

Окрім того, кастрація кобелів зазвичай допомагає знизити прояви агресії та іншу небажану поведінку. Часто кобелі тікають від господарів у пошуках партнерки. Кастрація убезпечить вашу собаку від цього.

Є ще одна неочевидна причина для стерилізації чи кастрації. Якщо станеться жахлива неприємність і ваша тварина загубиться або втече, вона не народить потомство – і не буде поповнювати лави бездомних тварин. А кобель чи кіт не стануть «татками» знедолених вуличних малюків.

  • Якщо у мене породиста тварина і я колись захочу потомство від неї

У західних країнах не стерилізують тільки породистих племінних тварин, власники яких мають право займатися розведенням. Усіх інших стерилізують з метою не тільки зберегти здоров’я улюбленців, а й уникнути появи бездомних тварин. Більшість безпритульних собак і котів були народжені від домашніх тварин!

  • Нагадаємо, відлов, стерилізація та тимчасове утримання безпритульних тварин є одним із напрямків діяльності нашого підприємства: https://bit.ly/3ah9One

Тож ми не з чуток знаємо, яка недоля очікує тварин, що стали чи народилися безхатьками. Щоб уникнути появи нових – стерилізуйте своїх улюбленців вчасно❗