Як допомогти безпритульним тваринам вижити під час морозів?

З настанням холодів життя безпритульних і покинутих під час війни тварин стає нестерпним. Через мороз та голод смерть у собак настає через 15 годин, у котів — через 6, про це повідомляє зоозахисна організація UAnimals. Ветлікарка Анастасія Крюкова, яка вже 5 років працює у ветеринарії, поділилася порадами, як кожен з нас може допомогти безпритульним тваринам. 

Як допомогти тваринам узимку? 

  • Дати вуличним тваринам доступ до підвалу, якоїсь ніші під будинком або ж сконструювати їм домівки з підручних матеріалів і поставити всередину теплий одяг чи покривала. 
  • Перед рухом на своєму автомобілі перевіряти, чи не заліз хтось з тварин під колеса або деінде в машині. 
  • Підгодовувати тварин.

Чим саме годувати тварин?

“Бажано, щоб це була спеціальна їжа для собак або котів, але можна і звичайною людською. Кістки заборонено давати котам і собакам,  від цього більше шкоди, ніж користі. Вони застрягають і можуть проштрикнути шлунок гострим кінцем, це летально. Хліб не корисний для тварин, від нього може бути сильне здуття, але це краще, ніж померти з голоду”, — розповідає Анастасія.

Також ветлікарка рекомендує собакам і котам давати нежирне м’ясо, хрящі, кашу на м’ясному бульйоні, відварені овочі, супчик.

Перша допомога тваринам

“Спершу пам’ятай про свій захист. Якщо на тварині немає бирки, що вона вакцинована та стерилізована, найкраще викликати службу або проконсультуватися з ветлікарем. Адже в неї може бути сказ, навіть їжаки переносять цю хворобу, вистачає однієї подряпини. Якщо на тварині є чіп, спочатку потрібно впевнитися, що вона не агресивна, підходити спереду і дати понюхати руку, на якій має бути рукавичка. Якщо побачили кров, потрібно її зупинити,  перелом — зафіксувати і до клініки, але краще одразу везти до спеціалістів”. 

Зоозахисна організація “UAnimals” пише:

  • У морози вода дуже швидко застигає в мисках, тому варто наливати теплу. У такому разі вона не так швидко замерзне і тварина зможе хоч якось зігрітися.
  • Якщо є змога, запускай чотирилапих погрітися в під’їзди. Потрапляючи в тепло, вони відразу сплять — так їм вдається відновити сили. Також перевіряй підвальні віконця, щоб вони не були забиті дошками.
  • Найкраще, що ти можеш зробити для чотирилапих, — подарувати сім’ю, затишок, тепло і любов. Через війну притулки переповнені покинутими чотирилапими, тож можеш допомагати цим закладам інформаційно, щоб їх забирали в сім’ї.

Матеріал: ГЛУЗД

Журналістка: Юлія Варчук

Фото: Canva