Чим полігон твердих побутових відходів відрізняється від звалища?

  • Полігон твердих побутових відходів – це санкціоноване місце видалення (захоронення) відходів.
  • Звалище – це сміття, залишене під відкритим небом: у яру, полі, лісі тощо.

Потенційна шкода несанкціонованих звалищ: внаслідок гниття змішаних побутових відходів, що зазвичай містять в собі безліч різних компонентів від залишків їжі до батарейок, ламп, тари з-під хімічних речовин, невикористаних ліків, утворюються токсичні рідкі стоки – фільтрат.

Під час розпаду органічних відходів також виділяється звалищний газ, що складається переважно з метану та СО2. Звалищний газ має неприємний запах, є шкідливим для здоров’я людей і легкозаймистим, тому часто стає причиною виникнення пожеж.

Полігон твердих побутових відходів у селі Рибне в 2017 році був облаштований системою збирання полігонного газу. Станом на 1 січня 2023 року на полігоні пробурені 59 свердловин, з них 6 – за 2022 рік.

Для збирання і відведення фільтрату на території полігону ТПВ у Рибному побудовано дренажну систему та два чеки-накопичувачі. Будівництво стаціонарного фільтратопроводу завершено на 99 відсотків.

Як відбувається захоронення відходів на полігоні ТПВ: https://bit.ly/3BOqv4y

Перелік твердих побутових відходів, які дозволяється або заборонено приймати на полігони, тут: https://bit.ly/3zqeZf9

Чи приймаються до захоронення відходи від ремонту квартир: https://bit.ly/3xIIdmS

Куди подіти відходи, які не можна просто викидати?: https://bit.ly/3lTkoqx

Про ресурс полігону твердих побутових відходів у Рибному, сортувальну лінію, роботу дільниці з відлову та стерилізації безпритульних тварин і взагалі – про плани на майбутнє і про роботу КП “Полігон ТПВ” – за посиланням: https://bit.ly/42VCV6b