Допомога під обстрілами: франківські комунальники-добровольці повернулися з Херсону

24 франківських комунальників повернулися з Херсону, де допомагали у ліквідації наслідків підриву Каховської ГЕС. Два тижні робітники наших комунальних підприємств прибирали, розчищали, складали та ремонтували усе, що вийшло з ладу після підтоплення.

Були серед них і працівники нашого КП “Полігон ТПВ”.

Фронт робіт, розповідає координатор поїздки, заступник директора Департаменту інфраструктури, житлово-комунальної політики Геннадій Пономаренко, був дуже великий. Окрім того, франківці не відмовляли у допомозі індивідуально мешканцям, які приходили і просили щось піднести чи розчистити. 

«Одна з перших локацій наших глобальних – це двір, який був після затоплення. Там, по суті, в багатоквартирних будинках вода стояла по другий поверх. Вже хлюпала навіть на другому поверсі. Наша задача була – прибрати весь цей намул, поприбирати прибудинкову територію й повичищати. Після того, як ми завершили прибирати двір, потихеньку почали приїжджати комунальні служби. Газова служба почала підключати трошки помешкання людей до газу, після нашої роботи почали поступове відновлення електропостачання. Основна наша задача була – вичистити двори і підготувати їх до подальшої експлуатації», – розповідає про поїздку заступник директора Департаменту інфраструктури, житлово-комунальної політики Геннадій Пономаренко.

Наші працівники їхали на Херсонщину абсолютно добровільно. Поїхали як молоді, так і старші з досвідом робітники. З комунальних підприємств нашої громади зголосилися 23-є осіб, а також заступник директора Департаменту інфраструктури, житлово-комунальної політики. І всі з однією метою – допомогти українцям, які постраждали від ворога.

«Адреналін був, тому що і прилітало, і свистіло. Найважче було те все прибирати складати, розгрібати. Допомагали також мешканцям виносити меблі з перших поверхів, які були підтоплені. Були моменти, що доводилося і ховатися, і лягати на землю, бо часто свистіло. Але ми були погодилися на цю поїздку добровільно, бо хотілося допомогти. Тому що люди ж постраждали і їм ця допомога необхідна», – каже начальник енергетичної дільниці станції аерації КП «Івано-Франківськводоекотехпром» Віктор Захаревич.

Херсон зустрів франківців ворожими вибухами. Комунальники зізнаються, коли зголошувалися на поїзду, не уявляли, наскільки там небезпечно. В перший вечір попрацювати через обстріли так і не вийшло. Наступного ранку робітникам видали бронежилети, у яких працювали весь час, поки були в Херсоні.

«Дорога автобусом була довга і важка. Туди десь 20 годин десь в середньому. Але Богу дякувати, гарно доїхали, та все добре. Брали з собою весь інструмент: шуфлі, бензопили. Доїхали в п’ятницю і нас там «гарно зустріли»вибухами. У суботу пішли на роботу. Видали нам бронежилети і все. Там без бронежилетів нікуди. Так і працювали», – ділиться враження електромонтер КП «Водоекотехпром» Михайло Цюцьмаць.

Житлові квартали, автошляхи та дошкільні заклади. Після прильотів та підтоплення наші робітники прибирали усюди, де просили херсонські колеги-комунальники з КП «Парки Херсону». Окрім того, допомагали напряму і місцевим мешканцям. Нерідко переносили чи перевозили особисті речі місцевих мешканців, рятуючи їх від підтоплення. І попри екстремальні умови роботи, франківські комунальники вже по поверненню додому, домовилися, у наступні подібні поїздки поїдуть тим же складом, що й тепер. 

«Колектив був настільки хороший, ми відразу домовилися, що як-тільки буде наступна можливість, ми знову поїдемо туди. Щодо обстрілів, навіть там на тому квадраті, де ми прибирали ввечері був обстріл з градів, де навіть отакі подарунки прилітали металічні. Ми бачили там просто дірки в будинках, вікна вилітають… А в останній день нашого перебування ми все ж поїхали туди і поприбирали після останніх обстрілів», – каже майстер 4-го району КП «Комфортний дім» Роман Орловський.

Це вже не вперше франківські комунальники вирушають на ліквідацію наслідків вторгнення російської армії до українських міст. Надалі, запевнив, міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, за потреби наші працівники знову вирушать на допомогу містам, яким вона буде необхідна.

«На жаль, Херсон також є під постійними обстрілами, тому потрібно допомагати. Я дуже вдячний нашим комунальним працівникам, добровольцям, які поїхали і робили цю роботу. Ще раніше ми робили таку саму роботу в Миколаєві, а також після деокупації – в місті Чернігові. Тому допомагаємо тим містам, які є деокуповані, які звільнені від ворога. І дуже важливо показувати, що ми українці підтримуємо один одного, незалежно, де ми живемо», – резюмує Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків.