Виконання Програми поводження з безпритульними тваринами в місті Івано-Франківську на 2017-2020 роки

Основною метою Програми є зменшення кількості безпритульних тварин гуманними методами, забезпечення їх комфортного співіснування поряд з людиною та утвердження в суспільстві гуманного ставлення до тварин. Поводження з безпритульними тваринами в м. Івано-Франківську відбувається згідно ЗУ «Про захист  тварин від жорстокого поводження».

Між ГО «Міжнародні системи реєстрації» та Івано-Франківською міською радою був підписаний меморандум про співпрацю з метою обліку та контролю за популяцією тварин в м. Івано-Франківську. Комунальним підприємством «Полігон ТПВ» було закуплено електронні мітки для тварин (чіпи) та сканери, що дало можливість використовувати систему ідентифікації тварин

animal-id.info.

Крім того, з метою скорочення популяції безпритульних тварин в м. Івано-Франківську  укладений трьохсторонній меморандум про співпрацю, щодо скорочення кількості безпритульних тварин в м. Івано-Франківську шляхом етичного ставлення до них та регулювання їх чисельності гуманними та цивілізованими методами  між виконавчим комітетом Івано-Франківської міської ради, комунальним підприємством «Полігон ТПВ» та благодійною організацією «благодійний фонд «Дім сірка».

У липні 2017 року  ГО  «Міжнародні системи реєстрації», волонтерські організації м. Івано-Франківська та Дніпра за сприяння міської влади провели підрахунок безпритульних тварин у м. Івано-Франківську та селах міської ради. Результат підрахунку показав, що у місті налічується близько 1120 безпритульних собак, похибка складає 20%.

РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕНЬ
невелика кількість цуценят вказує на те, що в Івано-Франківську зменшується кількість безпритульних собак (6,1%);

Під час проведення підрахунку в Івано-Франківську було простерилізовано 35 % безпритульних тварин і це недостатній показник. За міжнародними стандартами, щоб зупинити збільшення популяції потрібно простерилізувати не менше 70% усіх собак
Кількість простерилізованих тварин за 2017 рік склала 592 тварини, а у 2018 року – 573 тварини.
У 2017 році розпочато чіпування та електронну реєстрацію безпритульних тварин, які передаються благодійній організації «Благодійному фонду «Дім Сірка» та опікунам, що дасть можливість підвищити відповідальність за тварин та зменшити їх кількість у місті. Всього у  2017 році прочіповано 54 тварини, а у 2018 році 123 тварини.
Основне завдання, яке стоїть перед нами – це перш за все регулювання чисельності безпритульних тварин, забезпечення належних умов утримання та поводження з тваринами. Для досягнення поставленої мети передбачається виконання наступних кроків:

1) вилов безпритульних тварин. Здійснюється відповідно до заявок мешканців, юридичних осіб або опікунів на території яких знаходяться такі тварини. Вилов здійснюється персоналом, який має відповідну кваліфікацію, і включає декілька способів (медикаментозний, механічний, комбінований).

Вилов безпритульних собак

2)  стерилізація, вакцинація та лікування безпритульних тварин. Безпритульна тварина, що передається власнику або опікуну, підлягає обов’язковій стерилізації та вакцинації від інфекційних захворювань. Після стерилізації тварина повинна забезпечуватись післяопераційною перетримкою.

Вольєр післяопераційної перетримки

3)  облік, ідентифікація та реєстрація безпритульних тварин, які передаються опікуном проводяться у нашому операційному центрі і підлягають внесенню до міжнародної бази даних відомостей про тварину (стать, вік, відмітки про стерилізацію та щеплення) та присвоєння тварин ідентифікаційного номера.

Внесення даних в міжнародну систему реєстрації

Співпраця з благодійними організаціями

В своїй діяльності КП «Полігон ТПВ» тісно співпрацює з благодійною організацією «Благодійний фонд «Дім Сірка» та громадською організацією  «Івано-Франківському обласне Товариство Захисту тварин» (с.Павлівка). В 2017 році їм було закуплено і передано необхідного майна (вагончик будівельний та матеріали для облаштування притулку) на загальну суму 175,45 тис. грн., а також корми для собак та котів на суму 10,0 тис. грн. Проводяться спільні заходи по прилаштуванню та поверненню господарям втрачених тварин.